innerlijke reis aanraken je tenen yoga flxbl mat handdoek zachte greep comfort flexibiliteit stabiliteit rubber

Naar jezelf en anderen

Yoga is een practice gericht op het vergroten van je zelfbewustzijn. In het begin kan het uitdagend en oncomfortabel zijn om houdingen te doen die je lichaam nog niet gewend is of waar je weerstand bij voelt. Het loslaten van verwachtingen en zelf opgelegde of gecreëerde idealen, maakt ruimte om je compleet en heel te voelen, onafhankelijk van waar je bent op het yogapad. 

Door te werken aan je lichaam, werk je aan je geest. Compassie, vriendelijkheid en geweldloosheid zijn essentiële vaardigheden om te cultiveren en je practice en leven te transformeren. Karunā en ahiṃsā verwijzen naar hoe wij met anderen omgaan, maar belangrijker nog, hoe we ons verhouden tot onszelf.

  • innerlijke reis aanraken je tenen yoga flxbl mat handdoek zachte greep comfort flexibiliteit stabiliteit rubber
  • Meditatie Yoga praktijk flxbl mat handdoek voor reizen retraite indoor buiten handdoek extra bovenlaag gezellige zachtheid

Karunā

(Sanskriet: करुण) kan vertaald worden als compassie of vriendelijkheid. Karunā is een concept uit het Boeddhisme en de betekenis is iets complexer dan deze vertalingen. Het is een concept dat dichtbij verbondenheid komt, empathie en actieve sympathie. Het gaat over het begrijpen van het lijden van anderen en onszelf en gaat ook over gelijkmoedigheid. Het concept is dan ook verbonden met de neutrale kleur grijs. 

Het woord compassie betekent letterlijk ‘lijden met’. Het woord impliceert het ondersteunen van een lijdende persoon op een liefdevolle, onbaatzuchtige manier. Compassie hebben betekent dat je vergevend bent ingesteld en vriendelijk kan reageren als mensen vergissingen maken, in plaats van ze te veroordelen voor de fouten die ze maken.

Ahiṃsā

(Sanskriet: अहिंसा) is één van de Yamas (richtlijnen van yoga filosofie) en betekent geweldloosheid: het niet toedoen van schade aan anderen door acties, woorden of daden. Als alles verbonden is en alle levende wezens op aarde in relatie tot elkaar bestaan, dan beïnvloedt iedere actie, hoe klein deze ook lijkt, het grotere geheel. Als we een ander pijn doen, doen we tegelijkertijd onszelf schade toe en andersom.

Vaak is het niet zo moeilijk ons warm en vergend op te stellen tegenover anderen, maar bekritiseren we ondertussen onszelf nog wel voor onze eigen persoonlijke tekortkomingen. Compassie hebben voor jezelf, is eigenlijk niet anders dan vriendelijk zijn voor anderen. Zelfcompassie betekent dat je op dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, op een liefdevolle en zachte manier. Eer en accepteer je eigen menselijkheid, identificeer je niet met je innerlijke criticus en sluit vrede met je imperfecties.

Als je een houding probeert, maakt het niet uit of je deze in de perfecte vorm kan uitvoeren. Ontmoet jezelf waar je bent en energetisch zal er iets verschuiven op het moment dat je iets probeert, ongeacht het resultaat. Onze yoga practice gaat om het leren comfortabel te zijn met het oncomfortabele, ook wanneer we uitgedaagd worden. Niemand is perfect. En juist daarom mag je trots en dankbaar zijn.

  • Spring door flxbl Vinyasa grip beste nooit glijden weg yoga mat handdoek zachte kleverige
  • Transformeer uw leven en praktijk, op en uit uw mat zuiveren Teal flxbl yoga mat Aqua kleurrijke gelukkig handdoek mat wasbaar perfecte grip antislip flxbl
  • Singing Bowl goud verheffende oranje flxbl yogatowelmat reizen retraite vakantie licht Yogi
Tekst: Marjolien Manintveld