yogametrenee utrecht teacher yogi ashtanga yogi flxbl mat blauw

Waarom yoga thuis op je eigen mat je weerstand vergroot tegen het coronavirus

Yoga doet wonderen

Yoga doet wonderen voor je gezondheid en versterkt je afweersysteem. Yoga heeft zoveel voordelen voor je gezondheid, daar kunnen we wel een boek over schrijven. Behalve dat yoga je flexibel houdt, stimuleert het ook allemaal magische processen in je lichaam. Het brengt je lichaam in een staat van rust en herstel (het parasympathische zenuwstelsel), waardoor het tijd heeft om, jawel, te herstellen.

Als je continu stress ervaart, of gevoelig bent voor stress, dan kan je lichaam uiteindelijk uitgeput raken. Bij constante stress is er te weinig tijd om te herstellen, waardoor je afweersysteem zwakker wordt en je vatbaar raakt voor ziektes en bacteriën. Iets wat we niet kunnen gebruiken nu!

 • Yoga versterkt je immuunsysteem: asanas (yoga poses), pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie zijn topmanieren om je parasympathetische zenuwstelsel te activeren.
 • Yoga voert giftige afvalproducten in je lichaam af: je afweersysteem bestaat uit je lymfeklieren, je milt, je thymus klier en je amandelen. Beweging zorgt ervoor dat je lymfesysteem wordt gereinigd en giftige afvalproducten worden afgevoerd. Hierdoor is je lijf beter in staat om infecties te bestrijden.
 • Yoga geeft je longen ruimte om te ademen: hoewel alle vormen van beweging je lymfesysteem helpen reinigen, zorgt een diepe langzame ademhaling voor een betere circulatie van lymfevocht. Yoga heeft allerlei ademhalingsoefeningen die je hiervoor kunt gebruiken.

Hoe blijf je gemotiveerd om elke dag yoga te doen op jouw FLXBL mat?

Vind je het moeilijk om elke dag je practice bij te houden? Lukt het net aan twee keer per week, of misschien wel minder? No worries, daar hebben meer yogi’s last van. Zelfs yoga teachers vinden het lastig om elke dag hun practice bij te houden. Wat kun je doen om gemotiveerd te blijven?

 • Zorg voor een schone ruimte. Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Als er overal rommel en stof ligt, is het minder verleidelijk om op de grond te gaan liggen.
 • Leg FLXBL als toplaag over je yoga mat. Zo heb je een super fijne, comfortabele ondergrond, die je als vanzelf naar de mat lokt.
 • Houd je aan vaste tijden voor je yoga practice. Een routine helpt om bijna automatisch je practice te doen. Ga bijvoorbeeld direct na het opstaan op je yoga mat zitten voor een fijne meditatie.
 • Laat los dat je elke dag dezelfde practice moet doen. De ene dag heeft je lijf (en geest) behoefte aan een intensere practice, de andere dag meer aan yin of enkel pranayama.
 • Laat ook los dat je per se progressie moet maken. Je hoeft echt niet na een paar maanden yoga de split te kunnen doen. Misschien gebeurt dat wel nooit. En misschien dat sommige houdingen nu makkelijker gaan dan over een jaar. Je lichaam verandert elke dag. Je flexibiliteit ook.

Online yoga

Hoe vind je inspirerende yoga teachers

Yoga studio’s zijn dicht en mensen mogen niet meer in groepjes bij elkaar komen. Zo’n beetje alle yoga teachers worden nu gedwongen om online lessen te geven. Wat dan wel weer het voordeel heeft dat er nu een super fijn aanbod aan online yoga lessen is!

Een topplek om online yoga te vinden is natuurlijk YouTube. Genoeg gratis lessen beschikbaar. Voer in de zoekbalk op YouTube in waar je behoefte aan hebt (bijvoorbeeld vinyasa, hatha, yin, yoga voor kinderen, stoel yoga, yoga voor ouderen of zelfs hormoonyoga) en klik op een video.

Als je nog meer variëteit wilt, dan kun je ook kiezen voor een abonnement bij een online yoga school. Neem eens een kijkje bij Ekhart Yoga, dat wordt gerund door de Nederlandse Esther Ekhart. Zij is meer dan 15 jaar geleden al begonnen met het aanbieden van online yoga via YouTube. Ekhart Yoga is nu een online yoga “studio” die meerdere docenten en een waanzinnig breed aanbod van lessen biedt. Er zijn een aantal Nederlandse docenten, maar de lessen zijn beschikbaar in het Engels.

Life after corona

Hygiëne tips voor de yoga lessen

We hopen dat het allemaal niet te lang gaat duren met het coronavirus. Gelukkig schijnt China het nu wel onder controle te hebben, dus dat geeft goede hoop. En zeker met alle strenge maatregelen die de Nederlandse overheid heeft ingesteld, hopen we dat het snel weer goed komt.

Wanneer de yoga studio’s dan weer opengaan, zal iedereen hoogstwaarschijnlijk wel een stukje bewuster met zijn of haar hygiëne omgaan. Hopelijk ontwikkelen we niet allemaal smetvrees! Maar goed, het is wel zo dat in warme ruimtes zwetende mensen een bron zijn van bacteriën. Let er dus op dat je:

 • Je handen goed blijft wassen, met name na je yoga practice.
 • Je eigen hygiënische FLXBL yoga mat als toplaag over de mat in de studio legt.
 • Genoeg afstand tot je medestudenten bewaart.
 • De FLXBL yoga mat = wasmachine-proof!

paars true lavender yoga mat flxbl purple grip traveltender green balancing green silent green flxbl groene yogamat

Verzorg tips voor je FLXBL mat

Er zijn op dit moment nog genoeg FLXBL yoga matten beschikbaar. Wees er wel snel bij, want nu iedereen een eigen mat nodig heeft, gaan de matjes als warme broodjes over de toonbank. FLXBL kun je gewoon in de wasmachine stoppen, dus zo houd je die bacteriën nog makkelijker op afstand. Vind het wasvoorschrift hier.

27/03/2020 LEES MEER
Power kleuren yoga praktijk invloed inspireren gelukkig kleurplaten tenen Mat Yoga reizen licht

The power of color for your yoga practice

De vijf elementen van Ayurveda

De FLXBL Yoga mat is een veelzijdige toplaag die je zachtheid geeft voor je rustgevende yin practice, grip tijdens je dynamische ashtanga vinyasa les en helderheid voor je meditatie. Welke kleur past het beste bij jou? 

Volgens Ayurveda, zijn de energieën van de vijf elementen aanwezig in onszelf en de wereld om ons heen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Deze vijf elementen representeren verschillende kleuren, die verschillende psychologische effecten op onze lichaam en geest hebben. In de yoga traditie, zijn er zeven subtiele energiepunten in onze ruggengraat aanwezig: chakras. Deze energiepunten zijn ook verbonden met kleur en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van onze fysieke gezondheid en emotionele ervaringen.

Het begrijpen van de functies van deze verschillende energiepunten, samen met de basiselementen van Ayurveda en hun symbolische effecten, kan je helpen te verbinden met jezelf en de wereld om je heen. Welke elementen resoneren met jou en welke kleuren creëren een gebalanceerde omgeving om te verbinden met jouw lichaam, geest en ademhaling?

De Very Berry FLXBL yoga mat past bij het aarde element. De fel rode kleur straalt warmte en geluk uit. De kleur rood is de kleur van passie, kracht, moed, wilskracht en doorzettingsvermogen. Het aarde element wordt geassocieerd met het eerste chakra, Muladhara, of wortelchakra, en bevindt zich onderaan de ruggengraat. Het aarde element staat in verbinding met gronding, veiligheid en stabiliteit. Kies je voor Very Berry, dan kan dit je veerkracht, vitaliteit en een mogelijkheid tot transformatie brengen. 

De Deep Petrol FLXBL yoga mat sluit aan bij het water element. Wanneer het water element in balans is, kan je makkelijk verbinden met anderen en voel je je kalm. De kleur blauw hoort bij het vijfde chakra, Vishuddha of keelchakra, en zit ter hoogte van je keel. De kleur blauw wordt gezien als heilzaam voor lichaam en geest, kalmerend en sereen. Als je kiest voor Deep Petrol, dan ben jij iemand die zich makkelijk kan uiten, goed aan kan passen aan veranderingen en ben je zelfverzekerd en authentiek. 

De Balancing Green FLXBL yoga mat kleur, past bij het element lucht. Het lucht element is verbonden met het vierde chakra, Anahata of hartchakra, en bevindt zich ter hoogte van je borstbeen. Anahata heeft de kleur groen en deze kleur staat voor positiviteit, balans, natuur en vrijheid. Groen staat symbool voor herleving en vooruitgang, omdat het ons nieuwe energie en een gevoel van stabiliteit geeft. Als je kiest voor Balancing Green, luister je naar je hart, ben je positief en gemotiveerd.

De True Lavender FXBL yoga mat staat voor het element ruimte. het ruimte element gaat over spiritualiteit en bewustzijn en is verruimend. De kleur paars hoort bij het zevende chakra, Sahasrara of kruinchakra, en representeert wijsheid, devotie, intelligentie en gevoeligheid. Wanneer True Lavender bij jou past, dan ben je verbonden met je intuïtieve kennis, bewust van je hogere zelf en de waarheid in de stilte tussen je gedachten. 

De Uplifiting Orange FLXBL yoga mat uitvoering roept associaties op met het element vuur. Oranje is de kleur van optimisme en stimuleert creativiteit. Het staat ook voor plezier, welvaart en passie. De kleur oranje is verbonden met tweede chakra, Svadhisthana, of sacraal chakra, en bevindt zich iets onder je navel. Energetisch gaat het over enthousiasme, sensualiteit, emoties en plezier. Door voor de Uplifting Orange kleur te gaan, kies je ervoor je emoties te uiten en te leven vanuit creativiteit.  

Weet je nog niet zeker welke kleur bij jou en jouw yoga practice past? Door verschillende kleuren te kiezen op verschillende dagen, afhankelijk van wat jij die dag nodig hebt, is natuurlijk ook een geweldige manier om niet te hoeven kiezen.

 

Tekst: Marjolein Manintveld
04/11/2019 LEES MEER
innerlijke reis aanraken je tenen yoga flxbl mat handdoek zachte greep comfort flexibiliteit stabiliteit rubber

Karunā and Ahiṃsā

Naar jezelf en anderen

Yoga is een practice gericht op het vergroten van je zelfbewustzijn. In het begin kan het uitdagend en oncomfortabel zijn om houdingen te doen die je lichaam nog niet gewend is of waar je weerstand bij voelt. Het loslaten van verwachtingen en zelf opgelegde of gecreëerde idealen, maakt ruimte om je compleet en heel te voelen, onafhankelijk van waar je bent op het yogapad. 

Door te werken aan je lichaam, werk je aan je geest. Compassie, vriendelijkheid en geweldloosheid zijn essentiële vaardigheden om te cultiveren en je practice en leven te transformeren. Karunā en ahiṃsā verwijzen naar hoe wij met anderen omgaan, maar belangrijker nog, hoe we ons verhouden tot onszelf.

Karunā

(Sanskriet: करुण) kan vertaald worden als compassie of vriendelijkheid. Karunā is een concept uit het Boeddhisme en de betekenis is iets complexer dan deze vertalingen. Het is een concept dat dichtbij verbondenheid komt, empathie en actieve sympathie. Het gaat over het begrijpen van het lijden van anderen en onszelf en gaat ook over gelijkmoedigheid. Het concept is dan ook verbonden met de neutrale kleur grijs. 

Het woord compassie betekent letterlijk ‘lijden met’. Het woord impliceert het ondersteunen van een lijdende persoon op een liefdevolle, onbaatzuchtige manier. Compassie hebben betekent dat je vergevend bent ingesteld en vriendelijk kan reageren als mensen vergissingen maken, in plaats van ze te veroordelen voor de fouten die ze maken.

Ahiṃsā

(Sanskriet: अहिंसा) is één van de Yamas (richtlijnen van yoga filosofie) en betekent geweldloosheid: het niet toedoen van schade aan anderen door acties, woorden of daden. Als alles verbonden is en alle levende wezens op aarde in relatie tot elkaar bestaan, dan beïnvloedt iedere actie, hoe klein deze ook lijkt, het grotere geheel. Als we een ander pijn doen, doen we tegelijkertijd onszelf schade toe en andersom.

Vaak is het niet zo moeilijk ons warm en vergend op te stellen tegenover anderen, maar bekritiseren we ondertussen onszelf nog wel voor onze eigen persoonlijke tekortkomingen. Compassie hebben voor jezelf, is eigenlijk niet anders dan vriendelijk zijn voor anderen. Zelfcompassie betekent dat je op dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, op een liefdevolle en zachte manier. Eer en accepteer je eigen menselijkheid, identificeer je niet met je innerlijke criticus en sluit vrede met je imperfecties.

Als je een houding probeert, maakt het niet uit of je deze in de perfecte vorm kan uitvoeren. Ontmoet jezelf waar je bent en energetisch zal er iets verschuiven op het moment dat je iets probeert, ongeacht het resultaat. Onze yoga practice gaat om het leren comfortabel te zijn met het oncomfortabele, ook wanneer we uitgedaagd worden. Niemand is perfect. En juist daarom mag je trots en dankbaar zijn.

Tekst: Marjolien Manintveld
04/11/2019 LEES MEER
Asana Soul absorbeert vocht zweethanden hot yoga mat handdoek wasbaar zweet glijden grip

Asana as soul practice

Waarom we yoga houdingen doen

Wanneer we aan yoga denken, denken we vooral aan het doen van asanas, aan het beoefenen van houdingen op de mat. Maar wat zorgt ervoor dat we blijven terugkeren naar onze mat en wat is het doel van deze houdingen?

We kennen allemaal de fysieke voordelen van yoga. Door het doen van yoga houdingen, werken we aan het versterken van onze spieren, flexibiliteit, onze bloedsomloop en algemene lichaamshouding. Onze asana practice heeft ook emotionele voordelen. Wanneer we op onze mat staan en ons lichaam bewegen, bewust worden van onze ademhaling en we onze aandacht naar binnen brengen, laten we spanning los, voelen we ons kalmer en hebben we een gevoel van welzijn. Deze voordelen zijn zo diepgaand, dat dit voor veel mensen de reden is om yoga houdingen te beoefenen.

Waar sommigen van ons dus graag werken aan het fysieke lichaam, zijn anderen vooral geïnteresseerd in de emotionele voordelen van de practice. Om de onderliggende redenen van yoga asanas beter te begrijpen, kunnen we bekijken wat de rol van yoga houdingen zijn geweest in de geschiedenis van yoga.

Asana is de derde tak van het Achtvoudige Pad uit de Yoga Sutra’s van Patanjali. Het woord asana betekent letterlijk ‘zit’, en hiermee wordt verwezen naar het zitten tijdens een meditatie. De eerste houding die beschreven wordt in de vroege geschriften over yoga, was dan ook de lotushouding. In de Yoga Sutras worden asanas maar één keer genoemd. De beschrijving die wordt gegeven door Patanjali is “sthira sukham asanam”, wat betekent dat elke houding stabiel en comfortabel moet zijn. Yoga houdingen werden dus beoefend, om voor langere tijd gegrond en comfortabel te kunnen zitten in meditatie.

Maar dat is niet de enige reden dat yoga houdingen een prominente plek hebben in onze yoga practice. Yoga houdingen hebben verschillende uitwerkingen op ons lichaam en geest.  In de Haṭha Yoga Pradīpikā (Sanskrit: हठयोगप्रदीपिका) wordt het doel van asanas toegelicht: we beoefenen yoga houdingen om stabiliteit, vrijheid van ziektes en lichtheid van ons lichaam tot stand te brengen. Zodat we gezond, gelukkig en gegrond zijn, niet alleen om te mediteren maar ook als we van onze mat af stappen in ons dagelijks leven.

Onze beoefening van asanas ondersteunt de connectie tussen lichaam en geest. In onze fysieke practice, gebruiken we het lichaam om bewust te worden van het hier in nu. We beginnen onze yoga reis met het oefenen van houdingen, omdat ons lichaam zichtbaar en tastbaar is. Onze lichamen zijn ook onze directe connectie met het huidige moment, onafhankelijk van waar onze gedachten naar afdwalen. Door het beoefenen van houdingen keren we onze aandacht naar binnen, richting harmonie en heelheid van binnenuit.

Tekst: Marjolein Manintveld
04/11/2019 LEES MEER
stabiliteit groene yoga mat flxbl reizen lichte zachte kleuren

Stilling the mind

De filosofie van yoga

We keren allemaal opnieuw terug naar onze mat omdat we een gevoel van geluk en welzijn ervaren na onze actieve of kalmerende yoga practice. Maar wat betekent yoga eigenlijk en wat was de betekenis van yoga in de geschiedenis? 

Laten we eens kijken naar de betekenis van het woord yoga. Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj, dat verbinding betekent. Deze verbinding heeft een uiteenlopende betekenis voor verschillende mensen, van het verbinden van lichaam en geest tot het verbinden van onszelf met onze externe omgeving zodat we in harmonie kunnen leven met de wereld om ons heen. Simpelweg kunnen we stellen dat yoga een practice is om te ervaren dat alles is verbonden met elkaar.

Patanjali legt in de tweede Sutra van de Yoga Sutras het doel van yoga uit: “Yogas chitta vritti nirodhah”, wat betekent dat yoga het beheersen van de mentale gebeurtenissen inhoudt. Als we ons identificeren met onze gedachten, kan het leven als een wervelwind aanvoelen. Alles wat we meemaken, trekt en duwt ons in allerlei richtingen en sleurt ons mee in emotie en gedachten. Deze patronen zijn niet altijd bevorderlijk voor onze stabiliteit, ons welzijn, of ons geluk. 

Als we yoga en meditatie beoefenen, kunnen we deze fluctuaties observeren en er bewust van worden, zonder dat we ons ermee identificeren. Wanneer we bewust en aanwezig zijn in het hier en nu, kunnen we zien dat onze gedachten en emoties altijd veranderen en vervliegen van moment tot moment. Door hier bewust van te zijn terwijl we op de mat staan, kunnen we hier ook naar leven wanneer we van de mat af stappen. Daar is waar de echte yoga begint, zodat we verbonden zijn met onszelf en in harmonie met de wereld om ons heen, hoe de wind ook waait.

Tekst: Marjolein Manintveld
21/08/2019 LEES MEER