Asana Soul absorbeert vocht zweethanden hot yoga mat handdoek wasbaar zweet glijden grip

Waarom we yoga houdingen doen

Wanneer we aan yoga denken, denken we vooral aan het doen van asanas, aan het beoefenen van houdingen op de mat. Maar wat zorgt ervoor dat we blijven terugkeren naar onze mat en wat is het doel van deze houdingen?

We kennen allemaal de fysieke voordelen van yoga. Door het doen van yoga houdingen, werken we aan het versterken van onze spieren, flexibiliteit, onze bloedsomloop en algemene lichaamshouding. Onze asana practice heeft ook emotionele voordelen. Wanneer we op onze mat staan en ons lichaam bewegen, bewust worden van onze ademhaling en we onze aandacht naar binnen brengen, laten we spanning los, voelen we ons kalmer en hebben we een gevoel van welzijn. Deze voordelen zijn zo diepgaand, dat dit voor veel mensen de reden is om yoga houdingen te beoefenen.

  • travel uplifting orange flxbl yoga mat lightweight happy colors washable
  • Yoga poses asana's voordelen stretching yoga mat handdoek hete intensieve stijl Ashtanga zweterige grip microfiber opvouwbare wasbaar reizen Yogi
  • klankschaal onze lichamen zijn altijd in het huidige moment zingen oranje verheffende flxbl yoga mat asana

Waar sommigen van ons dus graag werken aan het fysieke lichaam, zijn anderen vooral geïnteresseerd in de emotionele voordelen van de practice. Om de onderliggende redenen van yoga asanas beter te begrijpen, kunnen we bekijken wat de rol van yoga houdingen zijn geweest in de geschiedenis van yoga.

Asana is de derde tak van het Achtvoudige Pad uit de Yoga Sutra’s van Patanjali. Het woord asana betekent letterlijk ‘zit’, en hiermee wordt verwezen naar het zitten tijdens een meditatie. De eerste houding die beschreven wordt in de vroege geschriften over yoga, was dan ook de lotushouding. In de Yoga Sutras worden asanas maar één keer genoemd. De beschrijving die wordt gegeven door Patanjali is “sthira sukham asanam”, wat betekent dat elke houding stabiel en comfortabel moet zijn. Yoga houdingen werden dus beoefend, om voor langere tijd gegrond en comfortabel te kunnen zitten in meditatie.

Maar dat is niet de enige reden dat yoga houdingen een prominente plek hebben in onze yoga practice. Yoga houdingen hebben verschillende uitwerkingen op ons lichaam en geest.  In de Haṭha Yoga Pradīpikā (Sanskrit: हठयोगप्रदीपिका) wordt het doel van asanas toegelicht: we beoefenen yoga houdingen om stabiliteit, vrijheid van ziektes en lichtheid van ons lichaam tot stand te brengen. Zodat we gezond, gelukkig en gegrond zijn, niet alleen om te mediteren maar ook als we van onze mat af stappen in ons dagelijks leven.

Onze beoefening van asanas ondersteunt de connectie tussen lichaam en geest. In onze fysieke practice, gebruiken we het lichaam om bewust te worden van het hier in nu. We beginnen onze yoga reis met het oefenen van houdingen, omdat ons lichaam zichtbaar en tastbaar is. Onze lichamen zijn ook onze directe connectie met het huidige moment, onafhankelijk van waar onze gedachten naar afdwalen. Door het beoefenen van houdingen keren we onze aandacht naar binnen, richting harmonie en heelheid van binnenuit.

  • flxbl yoga mat pose grip stabiliteit kleurrijke binnen wereldreis flexibiliteit reizen Yogi India mat handdoek
  • Wees bewust flxbl yoga mat mooie kleur Rose roze bloesem heldere bloem grip zweterige handen gelukkig voeten zachte yoga mat
  • Meditatie Yoga praktijk flxbl mat handdoek voor reizen retraite indoor buiten handdoek extra bovenlaag gezellige zachtheid
Tekst: Marjolein Manintveld